Sta jij op het punt om als zelfstandige verder te gaan? De collega’s uit het Tenzing netwerk staan te trappelen om je daarbij te helpen, want ondernemen hoef je niet alleen te doen. Net zoals sherpa Tenzing Norgay als klimmer, drager en berggids sir Edmund Hillary hielp om als eerste de Mount Everest te bereiken, zo begeleiden wij projectprofessionals op weg naar hun zelfstandigheid.

Om het pad naar zelfstandigheid te bewandelen hebben wij een stappenplan ontwikkeld. Vandaag laten we aan de hand van stap 3 zien hoe we jou aan een opdracht helpen die aansluit op wie je bent en wat je wilt doen. 

Zo helpen we jou aan een opdracht die bij je past

Je hebt uit de vorige stap al een beeld van wie je bent, wat jij kan, in welke behoefte jij voorziet, waarom jij doet wat je doet en wat jou onderscheidt van andere professionals. Nu is het zaak om jouw positionering te matchen met potentiële klanten en opdrachten die er via het Tenzing netwerk (en daar maakt je eigen netwerk deel van uit) worden aangeboden.

Natuurlijk heb je al met diverse collega’s een kop koffie gedronken tijdens de bijeenkomsten die er elke twee weken zijn. Een hele goede kans dat je daarmee al een beeld hebt gekregen van de collega’s die jou verder kunnen helpen bij het verkrijgen van een opdracht. Bijvoorbeeld omdat je een goede match hebt met collega’s die eenzelfde rol ambiëren als productowner, scrummaster, projectmanager of programmamanager. Of omdat je graag een opdracht wilt vervullen bij een van onze opdrachtgevers, zoals KPN, TenneT, Provincie, Waterschap, BAM en PGGM.

Contacten leggen binnen het domein

De collega’s die werkzaam zijn in het domein waar jij je volgende opdracht wilt hebben, kunnen jou vertellen hoe zij binnen dat specifieke domein te werk gaan. En zij kunnen jou helpen aan relaties binnen dat domein. Want dat is wat we ook doen: we delen niet alleen kennis en ervaring, maar ook contacten.  De contacten kunnen variëren van zelfstandigen die in dat domein nog actief zijn, of voormalige ‘collega’s’ met wie we hebben samen gewerkt. 

Netwerk verbreden met tussenpartijen

Binnen Tenzing, en dan vooral via voormalig opdrachtgevers, ontvangen we verzoeken om opdrachten te realiseren. De meeste opdrachten komen echter voort uit verzoeken via tussenpartijen. Zij kennen de markt goed en het is ook zaak dat zij jou ook goed kennen. Als Tenzing hebben we jarenlange ervaring met deze partijen. We doen er ook alles aan om deze contacten warm te houden. Dit doen we door regelmatig met elkaar in contact te blijven maar ook door ze uit te nodigen voor bijeenkomsten die we als Tenzing organiseren voor deze doelgroep.    

Het is nu tijd om kennis te maken met een of meerdere tussenpartijen. Want dat zijn de mensen die jou met een potentiële opdrachtgever in contact kunnen brengen. Samen met een van ons maak je een netwerkafspraak om kennis te maken.

Op welke aanvraag ga jij reageren?

Je zult zien dat de aanvragen nu jouw kant op gaan komen. Als Tenzing vinden we dat je kritisch moet zijn op een aanvraag en je niet zomaar overal op moet reageren. De opdracht die je nu doet is namelijk ook weer bepalend voor jouw cv en dus ook jouw toekomstige opdrachten.

Je schrijft zelf je motivatie en past je cv aan voor deze specifieke opdracht. Uiteraard lezen we mee en geven we aanvullingen waar dat gewenst is. Ook bepalen we samen het tarief dat passend is voor deze opdracht. De ervaring leert dat het veel waarde toevoegt om de definitieve contractbespreking te laten doen door een van onze collega’s. Zo houden we de inhoud van de opdracht en het contract gescheiden.

Op intake

Mag je op een intakegesprek komen? Dan is er gelegenheid om dit gesprek te oefenen met collega’s als je dat wilt. We onderzoeken wie je gesprekspartners zijn, wat de mogelijke vragen zijn en hoe je je het best kunt presenteren. Is het gesprek van beide kanten geslaagd, dan kunnen de puntjes op de i worden gezet. We checken de voorwaarden, gaan in overleg met de opdrachtgever over eventuele aanpassingen in het contract en ronden dit in goed overleg met alle partijen af zodat je gerust aan je opdracht kunt beginnen.

En dan nog dit

De ervaring leert dat je, als je opdracht is afgelopen en je dus even zonder opdracht komt te zitten, vrijwel altijd binnen drie maanden weer een opdracht hebt. En doorgaans veel sneller.