Ondernemen, dat hoef je niet alleen te doen. Dat doen we samen. Van ons krijg je alle steun en begeleiding. We helpen je bij het ontwikkelen van jouw eigen brand. Bij het vinden van een gave opdracht mag je ook op ons rekenen. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat je jezelf ontwikkelt. Stilstand is immers achteruitgang. Ook bij die persoonlijke ontwikkeling helpen we je graag. En tenslotte helpen we jou om ook helemaal op eigen benen te staan. Om dat pad naar zelfstandigheid te bewandelen hebben wij een stappenplan ontwikkeld. Vandaag beginnen we met stap 1.

Stap 1. Hoe helpen we jou aan een netwerk

Vraag je af wie je al kent. Wie zit er al in jouw netwerk? Wie zou jou potentieel verder kunnen helpen? Want eigenlijk is netwerken niets meer of minder dan het leren kennen en onderhouden van contacten met mensen die waardevol kunnen zijn voor jouw carrière. Wie is voor jou waardevol?

Opdracht 1: verken je netwerk

Kijk eens om je heen. Ook jij hebt ongetwijfeld kringen van mensen om je heen verzameld: vrienden, familie, zakenrelaties. Schrijf uit iedere kring vijf namen op van mensen die jou wellicht verder zouden kunnen helpen. Noteer ook direct waar ze werken en wat hun functie is.

Opdracht 2: bepaal je netwerkdoel

Het is vervolgens zaak om te bepalen wat je wilt bereiken met die mensen uit jouw netwerk. Denk bijvoorbeeld aan: ‘twee nieuwe mensen leren kennen in mijn branche of in een compleet andere branche’, ‘uitzoeken welke cultuur er heerst bij een van die bedrijven’, ‘kennismakingsgesprek organiseren met de directeur van een van jouw contacten’ of ‘inzicht krijgen in de manier waarop mensen mij zien, de zogenaamde 90 graden feedback’. Let op: stel jezelf kleine doelen, zodat je meteen lekker aan de slag kunt gaan.

Opdracht 3: maak een top vijf van contacten

Je hebt je doel bepaald. Maak nu een top vijf van de contacten die je kunnen helpen met het behalen van jouw doel. Schrijf voor jezelf uit hoe deze mensen je zouden kunnen helpen, zodat je helder voor ogen hebt wat je van wie wilt vragen.

Opdracht 4: contact leggen

Hoogste tijd om tot actie over te gaan! Maar wel op een subtiele manier. Ga eens samen lunchen of een kop koffie drinken. Uiteraard is het wel de bedoeling dat je subtiel naar je doel toewerkt. Ken jij iemand goed en durf je het aan? Dan kan je jouw contact ook op de man af vragen of hij of zij jou verder kan helpen.

Opdracht 5: ga het gesprek aan

Subtiel dus. Want netwerken is wat anders dan direct om een baan vragen. Bij netwerken gaat het om jezelf profileren, om informatie vragen. Vraag vooral niet rechtstreeks om een baan, want dan dwing je anderen haast om iets voor jou te doen wat ze misschien niet kunnen of niet willen. Toon interesse in de ander, ga een leuk gesprek aan en verzamel zo tips en adviezen. En vooral: kijk waar je de ander mee kan helpen en geef ook wat informatie weg. Want dat is netwerken: jezelf laten zien, informatie delen en een band opbouwen.

Lukt bovenstaande? Ga dan door naar de tweede stap uit ons stappenplan. Lukt dat niet of kan je er hulp bij gebruiken? Daar zijn wij voor. Wij hebben met elkaar een goed en waardevol netwerk opgebouwd dat we graag met je delen als je bij ons aan boord komt.