Steeds meer projectprofessionals laten een vast dienstverband achter zich en kiezen voor een stap naar zelfstandigheid. Zelf loop je ook al een tijd rond met het idee, maar tegelijkertijd vraag je je ook af wat je moet doen om te slagen als zzp’er. Om succesvol te zijn als zelfstandig projectprofessional is een sterk netwerk belangrijk. Helemaal als startende ondernemer is het bewust bouwen aan en onderhouden van een professioneel netwerk de beste manier om leads en opdrachten te krijgen. Hieronder volgt een een aantal praktische tips hoe je dit kunt doen:

Houd contact met de collega’s met wie je hebt samengewerkt

Blijf in contact met je oud-collega’s en collega zelfstandig projectprofessionals waarmee je hebt samengewerkt. Ze weten precies wat je capaciteiten zijn en welke waarde je kunt toevoegen. Dit kan een springplank zijn naar je volgende opdracht.

Sluit aan bij online en offline netwerken

Bestaande netwerken rondom een bepaald kennisgebied kunnen een krachtig middel zijn om aan nieuwe relaties te bouwen. Tenzing biedt een netwerk gericht op projectmanagement en organiseert verschillende events voor projectprofessionals waarin je de ruimte kan nemen om je kennis te delen of om hulp te vragen. Daarnaast zijn er verschillende online netwerken waar je je bij kunt aansluiten. LinkedIn biedt hier ook vele mogelijkheden.

Bouw aan jouw eigen merk

Denk na over wie je bent en wat je kunt en vooral ook waar je interesse ligt. Schrijf een kort en bondig profiel, laat anderen die jou ook goed kennen meelezen en vraag om feedback. Bouw stapje voor stapje je reputatie op en vraag om referenties die je kunt delen, bijvoorbeeld op jouw LinkedIn-pagina of op jouw eigen website.

Blijf relaties onderhouden

Is je netwerk eenmaal geactiveerd, zorg dan ook dat je actief blijft. Houd regelmatig persoonlijk contact met key-players en deel updates over jezelf die je profiel ondersteunen en je reputatie sterker maken. Schroom vooral ook niet om met mensen in contact te komen met wie je misschien al een paar jaar contact hebt gehad. Vrijwel iedereen vindt het leuk om weer eens bij te kletsen en opnieuw te ontdekken of je wat voor elkaar kunt betekenen.

Help je collega zelfstandig projectprofessional

Je zult al snel zien dat er leads voorbij komen. Niet alles sluit direct aan bij je profiel, maar wellicht wel bij een zelfstandig professional uit je netwerk. Beschouw andere zzp’ers niet als concurrent maar als een collega. Breng de lead bij hem of haar onder de aandacht. Een collega zelfstandig projectprofessional die je hebt geholpen, zal geneigd zijn om jou in de toekomst ook te helpen.

Succes met netwerken en het vinden van je eerste of volgende klus!