Ga je met Tenzing op expeditie, dan ben je onderweg naar het zelfstandig ondernemerschap. Of je bent al ondernemer en bent als associate partner aan ons verbonden. Afhankelijk van de manier waarop je aan Tenzing bent verbonden, als medewerker of als associate partner, moet er nog wat geregeld worden om ook echt die ondernemer te zijn die je graag wilt worden. 

Ben je net je expeditie bij ons gestart, dan zal de eerste focus liggen op de eerste vier stappen van het stappenplan. In het bijzonder natuurlijk op het verkrijgen van een opdracht. Zonder opdracht immers geen omzet.

Ondernemersvragen

Wanneer je eenmaal het idee hebt dat je op koers ligt met jouw expeditie, dan komt er ook ruimte om andere ondernemersvragen te bespreken. Ben je als medewerker bij ons in dienst, dan gaan we in het tweede jaar hier zeker met jou over in gesprek.  

Rechtsvormen

Dit deel van de reis begint met de vraag of jouw inschrijving bij de KvK gericht is op het hebben van een BV of een eenmanszaak. Beide rechtsvormen hebben voor- en nadelen. Wij weten er alles van. Want niet iedereen binnen onze club heeft eenzelfde rechtsvorm gekozen.

Verzekeringen

Vervolgens zul je je moeten verdiepen in een aantal verzekeringen. Zo kan je je afvragen of jij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten. Lopen opdrachten via Tenzing, dan hoef je die namelijk niet af te sluiten. Dat maakt de keuze makkelijk.

Minder makkelijk is de vraag of je een arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt afsluiten of niet. Ook daar zijn tegenwoordig allerlei keuzes in te maken. Een broodfonds bijvoorbeeld kan een geschikt alternatief zijn voor de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid. Ook jouw leeftijd en persoonlijke situatie kunnen van invloed zijn op de keuze die je gaat maken.

Financiële vraagstukken

En dan hebben we nog alle financiële zaken die goed geregeld moeten worden. Heb jij je administratie goed ingericht? Wat is voor jou belastingtechnisch slim om te doen? Voegt het wat toe om je BV de hypotheekschuld van de bank over te laten nemen? Koop of lease je een auto in de BV of eenmanszaak of is het slimmer om als privépersoon de kilometers aan jouw bedrijf te declareren? En natuurlijk is het pensioen ook iets waar je tijdig bij stil moet staan. Op enig moment zul je willen stoppen met ondernemen. Wanneer is dat en hoeveel heb je dan nodig om lekker te kunnen leven?

En hoe naar het ook klinkt: heb je ooit nagedacht over een (zakelijke) volmacht? Stel dat jij het om wat voor reden dan ook even ‘niet meer doet’, wie is dan bevoegd om jouw zaken en financiën voor jou te regelen? Dat moet je wel ergens vastleggen.

Samen sparren

Zo zijn er nog wel meer thema’s die ons als ondernemers bezighouden. En geloof ons; het zijn allemaal vragen die voor de één anders worden beantwoord dan voor de ander. Afwegingen maken doet ieder voor zich, sparren doen we samen. Want bij Tenzing bespreken we dit soort onderwerpen met elkaar. We zijn immers allemaal gestart als ondernemer, we kennen de mogelijkheden en de dilemma’s. Juist door dit soort zaken met elkaar te bespreken, kan ook jij de beste afwegingen maken. Voor jou en wellicht daarmee ook voor je gezin.    

Dit was stap 5 uit ons stappenplan. Wil je de eerste stappen ook lezen?