PowerGame: over krachten in organisatie

Peter Paul Leutscher van de Red ZebraGroup, voor sommigen al bekend als de gastspreker van onze afgelopen Tenzingsessie, heeft het Tenzing-team uitgenodigd om hun “PowerGame” bij te wonen. Peter, Gustaaf en Ian zijn vol enthousiasme uit deze bijzondere en leerzame pressure cooker gekomen.

De PowerGame is een workshop die een dag duurt en waarin het werken in een bedrijf of organisatie wordt gesimuleerd. Bijzonder aan deze game is de werkbeleving die vanuit 4 verschillende posities – tegelijk – inzichtelijk wordt gemaakt. Deze vier posities zijn van de directie, het middenmanagement, de medewerkers en van de klanten.

Omdat deze groepen allemaal een bepaalde power hebben, geeft de workshop inzichten in de werkbelevingen èn de mate waarin men bewust is van de eigen invloed. Wat deze workshop uitdagend maakt is dat de deelnemers in een sterk hiërarchisch organisatiecultuur en onder (werk) druk worden geplaatst. De overtuigingen, initiatieven en professionele inzichten van het individu en van de groepen worden daarmee onder extreme druk op de proef gesteld.

Het was een geweldige ervaring om gedurende de workshop te beleven hoe mensen reageren en acteren wanneer een hoge mate van hiërarchie op hen wordt losgelaten. Zorgwekkend om te zien hoe een hiërarchisch model uitdagingen en weerstanden creëert voor alle lagen in een organisatie en zelfs grootse effecten heeft op de klantbeleving bij een organisatie. De PowerGame deed ons beseffen dat ook in onze projecten communicatie, samenwerking en aansturing zowel voor ons als ook tegen ons kan werken. Waar een goed presterend projectteam zich door kenmerkt is een hoge mate van motivatie, betrokkenheid en vakmanschap, terwijl wij als projectmanager graag controle en overzicht willen tonen aan onze opdrachtgevers. Staan deze twee aspecten in ons vakgebied elkaar niet in de weg? Het is voor projectprofessionals een continue zoektocht naar de juiste balans en doelbewust leiderschap.

Tenzing bedankt de Red ZebraGroup nogmaals voor deze mooie en leerzame dag.